Het Stadsbestuur van Amsterdam zwicht voor de Pro-Israel Lobbie en verbiedt de Dam-acties.

Sinds de Israëlische militaire aanval op Gaza, in de zomer van 2014 waarbij meer dan 2.200 ingesloten inwoners gedood werden, is er gemiddeld 2 a 3 keer per week een informatieve actie op de Dam in Amsterdam, waarbij met passanten gesproken wordt over de bezetting en kolonisatie van de westelijke Jordaanoever, de belegering van Gaza, en de etnische zuivering resp langzame genocide die Israel er militair uitvoert.

Deze actie werd door vele passanten zeer gewaardeerd, maar was een doorn in het oog van Israël, en werd dan ook regelmatig bewust verstoord door Israëlische ‘toeristen’,  in Nederland wonende zionisten en een hardnekkige intrigant.

Medio 2017 heeft de Amsterdamse politie in haar reportage aan het stadsbestuur het beeld geschetst, dat ze  de orde op de Dam ten gevolg van de wederkerende gewelddadigheden niet kan handhaven, en wees beide partijen aan als verantwoordelijken voor deze ongeregeldheden.

Het stadsbestuur heeft vervolgens, gebruik makend van de wet op Manifestaties (artikel 5 lid 1 van de WOM) en een Algemeen Plaatselijke Verordening (artikel 2.32 lid 2 van de APV), een zeer specifieke uitzondering gemaakt op het recht van demonstratie.

Slechts tweemaal per maand wordt deze informatieve actie op de Dam sindsdien toegestaan.

Door het stadsbestuur opgegeven motivatie:

  • ¨De actie zou leiden tot overlast, spanningen, wanordelijkheden, geweld, strafbare feiten en toegestaanovertredingen,¨¨
  • ¨doorstroming in de weg staan,¨
  • ¨botsen met het recht om vrij te zijn van vrees voor discriminatie, haat zaaien of geweld.¨

Het kon volgens het stadsbestuur  “bovendien niet worden aanvaard dat bijna ieder weekend slechts een handjevol mensen een relatief groot gedeelte van de Dam gebruikt voor één thema”

Het zijn letterlijke citaten uit de brief van het stadsbestuur (de volledige inhoud van de brief kunt u binnenkort hier lezen.)

Het verbod op meningsuiting en demonstratie is blijkbaar noodzakelijk om de orde te handhaven. Er wordt in de brief geen relatie gelegd met:

  • Consequente sabotage door een pro-Israelische agitatator op de Dam, die doelbewust israelische toeristen radikaliseert en tot sabotagedaden opzet.
  • Diplomatieke druk van de Israel-lobbie op het stadsbestuur.

    Achtergrond:

Sinds 1917, precies 100 jaar geleden, gaf de Britse minister van Buitenlandse zaken, lord Balfour, met zijn verklaring dat de Zionistische beweging een thuisland voor Joden in Palestina kan creeren,  het startsein voor Zionistische immigratie en terroristische akties tegen de Palestijnse bevolking

Palestina werd na afloop van de 1e wereldoorlog een Brits Protectoriaat, onder expliciete bedinging van de Volkerenbond, dat dit een tijdelijke situatie zou zijn, en het grondgebied teruggegeven zou worden aan de bevolking.

Dertig jaar later, nu 70 jaar geleden, werd de Volkerenbond opgeheven en stelde haar opvolger, de VN, een verdeelplan voor, waarmee minder dan de helft van het grondgebied aan de bevolking zou worden teruggegeven. Met een nipte meerderheid en vele onthoudingen werd dit voorstel door de aanwezige VN-leden aangenomen.

De zionistische beweging veroverde in het jaar erna nog eens een extra kwart van het grondgebied en verdreef daarbij 750.000 oorspronkelijke bewoners uit Palestina.

Nog eens 20 jaar later veroverde het Israelische leger de rest van Palestina, dat tot op de dag van vandaag onder een militaire bezetting en voortschreidende kolonisatie gebukt gaat.

De informatieve aktie

Dit jarenlange onrecht, de meerdere militaire vernietigende aanvallen op Gaza en de openlijke goedkeuring ervan door onze overheid, was aanleiding voor informatieve akties op de Dam.

Dat het stadsbestuur zich door de zionistische lobbie laat overhalen om de akties te verbieden, en bij een dreigende geweld-escalatie partij kiest voor  een opgetrommelde tegenaktie ism. agressieve Israelische toeristen, is schandelijk en onacceptabel.

Een stadsbestuur dat het recht op vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de grondwet niet kan garanderen, maakt de weg vrij voor een repressieve samenleving en kan beter aftreden. We hopen dat het zover niet komt en het recht op vrije meningsuiting hersteld wordt.

Vragen vanuit de gemeenteraad

UPDATE: Naar aanleiding van een vraag hierover van gemeenteraadslid Daniël Peters (SP), is er een korte verhandeling [Video registratie – c.a. 3 minuten] geweest in de commissievergadering Algemene Zaken d.d. 6 juli 2017.

UPDATE, oktober 2017:

Het saboteren van een vreedzame demonstratie  valt niet onder vrijheid van meningsuiting.

Het leidt regelmatig tot geweld, omdat Israëlische toeristen door deze saboteur bewust tot geweld opgezet worden.


Handhavers treden op. Hij wordt geheel terecht weggestuurd en, indien hij daar geen gehoor aan geeft, gearresteerd.

 

Leave a Reply